Miért fontos a ZÖLDség?

Miért fontos a ZÖLDség?

Eleinte azt hittem, hogy a ZÖLDség nem fontos, aztán megérkezett három tanító az életembe, akik a fejükbe vették, hogy bizony ZÖLDútra térítenek, legyen az akármilyen nehéz munka számukra.

Ki ne hallott volna a vadgesztenyéről, a mosásról és a mosódióról?

Külön-külön valószínűleg sokan, de hogy ezek szorosan összekapcsolódnak?! Mosni szeretünk, vagy nem, de kénytelenek vagyunk, legalábbis egyenlőre.

Szóval mosni kell, mert a tisztaság fél EGÉSZség. Ha EGÉSZségesek vagyunk, akkor egyensúlyban vagyunk, vagyis nem FÉLünk, és nem KÉTkedünk, mert teljes egészek vagyunk.

Többek között efféléket fejteget Juhász Zsolt, A Magyar nyelv mint Útikönyv az élet nevű túrához… könyvében.

Na, de vissza a mosáshoz. Legyen fontos a Földünk, a Földanya maga! Tetszik, nem tetszik itt élünk, ezen a bolygón. Ő is él, nagyon is. Ékes bizonyítéka, hogy mi is élünk. Lelkiismeretesen kell élnünk, ahhoz, hogy élhessünk.

A szemünkkel, az elménkkel a lelkiismeretet nagyon nehéz észrevenni. Ehhez mindenképpen a szív szava kell.„ (Juhász Zsolt)

 

Ha a lelkiismeretünkre hallgatunk, vagyis a szívünkre, akkor bizony mindannyian tudjuk, hogy vegyszerekkel és mérgekkel nem lehet élve tartani sem magunkat, sem a bolygónkat.


MosódióA bőrünk az elsődleges védelmi vonalunk, melynek felülete kb. 2 négyzetméter. A samponnal, hajfestékkel, mosó- és tisztítószerekkel bőrünk érintkezik, de persze nem elhanyagolható a belélegzésük sem. Ezért nem mindegy pl. hogy mivel mosunk. A mosásnál rendkívül hatékony és természetes megoldás a mosódió. Ez egy indai növény, amelynek szaponin tartalma miatt alkalmas a tisztításhoz. Pár szem mosódiót egy zsákocskában, vagy zokniba kötve csak be kell dobni a mosógépbe.

Ha rendkívül szennyezett a ruha, akkor oxigénes fehérítőt vetek be, esetleg narancsolajos tisztítót. (rozsdával és festékkel is elbánik), vagy a mosószódás áztatás is kiváló eredményt hoz. A mosódióból készült főzetet folyékony mosószerként is be lehet szerezni, de már kapható a mosódióporból készült filter is.


VadgesztenyeHa 100 %-ban hulladékmentesen és ingyen szeretnénk mosóanyaghoz jutni, akkor a nálunk is termő vadgesztenyét érdemes kipróbálni. Ugyanúgy, mint a mosódiónak szaponin tartalma van. 5-6 vadgesztenyét éles késsel négybe kell vágni, majd vászon zsákocskába vagy egyszerűen egy zokniba erősen belekötni és indulhat a mosás.

Öblítőszernek van egy nagyon erős fertőtlenítő anyagunk, ami nem mellesleg a vízkövet is oldja és olcsó. Ez nem más, mint az ecet. Ecetes vízzel kiváló öblítést végezhetünk, nem kell félni, mert nyoma sem marad, ami az illatát illeti.

 

 

 MosóparfümHa az ecetet nem bírjuk szagolni sem és nem győz meg az ára sem, akkor vannak zöld öblítők is, amik tulajdonképpen illóolajok. Mosóparfüm a nevük, ezekből pár csepp és virágillatban tündökölnek ruháink.

A fehér ruhákhoz, ha vakító fehérségre vágyunk némi oxigénes fehérítő + citromsav + levegőn szárítás. Titka, hogy akár süt a Nap, akár nem 1 órát kint száradjon a ruha.

Egyébként megtaláltam a leghatékonyabb és legzöldebb szárítógépet is. Ez nem más, mint a Nap. A szabad levegőn száradt ruháknak nincs párja.

Az oxigénes fehérítővel lehet lefolyót tisztítani, ruhát fehéríteni, kivehetetlen foltokat eltüntetni, fugát tisztítani, tea vagy kávé által elsötétedett csészéket hófehérré varázsolni természetes módon. Az ecettel, vagy az illatmentes alternatívájával a citromsavval tisztíthatunk pl. vízkövet, de remek üvegtisztítók is.

A citromsav + szódabikarbóna dugulásra, szagtalanításra nagyon hatékony.

szódabikarbónáról ódákat tudnék zengeni, mert a dugulástól a mosásig rendkívül széles körben felhasználható. Pl. a túl erős színre sikerült hajfestést képes tompítani, koptatni, de tökéletes lábáztatáshoz, fogmosáshoz, szagtalanításhoz és dezodoráláshoz egyaránt.

Persze, ha lustábbak vagyunk, vagy csak egyszerűen nincs időnk, akkor már kaphatóak a hatékony és környezetbarát kész készítmények is.

A Zöldportéka webáruházban igyekszünk olyan termékeket kínálni, amiket magyar emberek állítottak elő, környezetbarátok és hatékonyak is. Tisztítószerekben a Cleaneco és a Mosómami valamint a Pure család tagjai minket meggyőztek.

Éljünk és fogyasszunk tudatosan, hiszen mi magunknak kell változni ahhoz, hogy a világ is megváltozzon! Hogy a világnak változni kell, ahhoz pedig KÉTség sem férhet! Ha a KÉTségeken felül akarunk kerekedni, az EGÉSZségre kell törekednünk!

 

Zöldportéka, Mariann


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy ez az információ másokhoz is eljuthasson. fMegosztás

 

© 2018 - 2021 Zöldportéka - "Minden ami tiszta + minden ami zöld"