ERJESZTETT ÉLET ÉLTETŐ ÉTKEINK
Egységár: 2 430 Ft/db
Bevezetés a fermentált élelmiszerek kultúrájába és rövid összefoglaló őseink konyhájából megmaradt receptekből.
Az erjesztés – vagy más néven fermentáció – a szerves anyagok (tápanyagok) enzimek hatására történő átalakítása, lebontása. A táplálékok bélrendszerünkben történő átalakítása, lebontása is fermentáció.
A bélrendszerünkben az emésztés során az enzimeket mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák) termelik oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob). A savas vagy lúgos közeg pedig segíti (vagy éppen gátolja) az emésztési és felszívódási folyamatokat.
Erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a szójaszósz és a sajtok sem kerülhetnének az asztalunkra.
Sajnos az utóbbi 50-100 év során ezt a természetes egyensúlyi folyamatot, ami az ember és bélflórája között fennállt, súlyosan veszélyeztetik a környezeti hatások, valamint étkeink, a jelenlegi étkezési szokásaink és lehetőségeink. A mikrobiológia, és kutatóorvosi eredmények minden kétséget kizáróan igazolják, hogy rossz úton járunk. Elfelejtettük őseink gyógyító konyháját és Hippokratész tanácsát: „Ételed legyen a gyógyszered”.
Ez a rövid összefoglaló kísérletet tesz arra, hogy megértsük, hol rontottuk el, és hogyan lehetne rendbe hozni étkezési kultúránkat.
Kérjük olvasóinkat, tekintsék ezt a dolgozatot egy nagyobb lélegzetű munka előzetesének, ahol a magyarság mára szinte elfeledett, nagybecsű búzáiból sült lágy kenyere, és megbecsült kerti földjei adta növények „erjesztmény-varázsait” alaposan átvesszük.
Az élet élni akar, és az élet nemesbítése nemcsak jussunk, hogy előbbre jussunk, hanem felelősség is. Tisztelettel adózunk eleink hagyatéka előtt, tovább nemesbítve azt, így a nemesbített visszahat a nemesbítőjére, és a számolható időn túl megélhetővé válik a valós idő is.
A megmaradt ősi hun-szkíta-magyar étkeink, valamint ma is létező ázsiai hagyományok alapján újraéleszthető a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyhánk kultúrája.
A bennünk élő mikroorganizmusok alapvetően határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat és sóvárgásainkat. Az Ember és a benne élő bélflóra között egy nagyon ősi szövetség áll fenn. Mi tápláljuk őket ők pedig megvédenek bennünket. Ezen egyensúly fenntartása nem más, mint az egészség fenntartása.
A fermentált élelmiszerekkel a leghatékonyabban pótolhatjuk és éleszthetjük újjá a meggyengült bélflórát. Ugyanakkor a fermentálás során lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezeti méreganyagok nagy része és keletkezik számos életújító vitamin és enzim.
Az Erjesztett Élet Éltető Étkeink című könyv kísérletet tesz arra, hogy megértsük, hol rontottuk el és hogyan lehetne rendbe hozni gyógyító konyhánkat. A Kedves Olvasó megtalálhatja ebben a könyvben számos méltatlanul elfelejtett erjesztményünk receptjét, mint például az ősi kovász és a csintalan palacsinta. Ezzel a könyvel nem titkolt célunk olvasóink arra ösztönzése, hogy otthon is kezdjenek el kísérletezni és megalapozni egy új gyógyító konyhaművészetet.
Somlósi Lajos előadásai alapján a könyvet szerkesztette dr. Csicsor János
Könyv címe: Erjesztett Élet Éltető Étkeink
Kiadás éve: 2020
Kiadó: OOK-PRESS KFT KIADÓ
Oldalak száma: 77
Borító: puhatáblás
Súly: 200 gr
ISBN: 9786150082882
Nelv: magyar
Szállítás
GLS futár (bankkártyás előre fizetés)
Bankkártyával/hitelkártyával történő azonnali fizetés a Barion biztonságos online fizetési felületén keresztül. Nem kötelező regisztrálni.
A termék súlya 0.20 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 990 Ft.GLS futár (előre utalással)
Átutalásos elektronikus előre fizetés. FIGYELEM! Kérjük, hogy az utalást csak a díjbekérő levél megérkezését követően kezdeményezze!
A termék súlya 0.20 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 990 Ft.